top of page

Met een 'royal' gitaar het vliegtuig op

Bijgewerkt op: 2 jul. 2023

Bezoek gitaarbouwer Paulino Bernabé - Madrid


In februari stapte ik het vliegtuig op om in Madrid een bijzondere gitaar op te halen. Model Royal van de wereldberoemde klassieke gitaarbouwer Paulino Bernabé.

Royal is het topmodel van Bernabé en zo'n gitaar vertrouw je niet toe aan transportdiensten. Vandaar de persoonlijke service.


In het atelier van Bernabé ademt alles gitaar. Je voelt de traditie, het vakmanschap, de liefde voor klassieke gitaren.De bijzondere gitaar is vervaardigd uit de beschermde houtsoort Rio Palissander (Brazilian Rosewood) voor de rug en zijwanden en heeft een ceder (cedar) bovenblad.

Bovenblad in ceder

Dat ceder bovenblad is iets wat Paulino's vader introduceerde midden jaren 60 toen hij chef atelier was bij José Ramirez, die andere befaamde gitaarbouwer uit Madrid.


Voordien werden alle klassieke gitaren gebouwd met een vuren (spruce) bovenblad. Ceder heeft een relatief lage dichtheid. Het bovenblad van de gitaar is daardoor iets lichter wat resulteert in een iets rondere klank en een snellere respons van de snaren. Typisch zijn ook de dieper klinkende bassen.
X-bracing bovenblad

Naast de de uiterlijke schoonheid in elk detail heeft deze gitaar ook iets zeer bijzonders binnenin. De bebalking van het bovenblad en de rug hebben een X-bracing! Dit soort bebalking is typisch voor een folkgitaar en verwacht je niet bij een klassieke gitaar. Paulino Junior vertelde dat hij dit samen met zijn vader, Paulino Senior, heeft ontwikkeld.Boven het atelier

Toen Paulino Senior het cederen bovenblad introduceerde midden jaren '60, woonde hij met zijn familie boven de ateliers van J. Ramirez in Madrid. Paulino Junior was 17 jaar toen hij startte bij zijn vader. Vandaag woont ook hij samen met zijn familie boven zijn atelier. Het is een opluchting te zien dat de traditie wordt verdergezet.


Ik had een goede babbel met Paulino Bernabé, we hadden het over houtsoorten, gitaren bouwen en de waarde van de klassieke gitaar. Als een tevreden man keerde ik met de gitaar 'the king', naast mij, op het vliegtuig terug naar huis. Een fijne ontmoeting, een tevreden klant.


 

Emma Wills speelt 'Campanas del Alba' van de Spaanse componist Eduardo Sainz de la Maza op een concert gitaar van Paulino Bernabé Model Royal met ceder bovenblad.

347 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1件のコメント


Marleen De Baets
Marleen De Baets
2023年3月25日

Van passie gesproken!! groetjes

いいね!
bottom of page